Sous Vide


„Су вид“ произлиза от френския израз „sous vide“, което буквално означава „под вакуум“. Методът е готвене на различни продукти във вакуумирани торбички при ниска температура продължително време.

Методът су вид е уникален. При традиционната технология водата кипи при температура 100 °С. Хранителните продукти обаче съдържат някои полезни, но топлодеструктивни компоненти – с други думи, такива, които са чувствителни към топлината, като витамините и някои протеини. Вакуумирането на продуктите в полиетиленови торбички допринася за запазването на всички полезни вещества в продукта. При вакуумиране от опаковката се изпомпва кислородът, който може да предизвика окисляване (промяна в структурата на молекулите) или денатурация (загуба на биологичната ценност на белтъчините) на много от компонентите на хранителните продукти.
Следователно приготвянето на храни във вакуум позволява да се поддържат микроелементите в продукта в непроменено състояние както по отношение на хранителните свойства (витамини, белтъчини, въглехидрати и мазнини), така и по отношение на вкуса и аромата. Вакуумният метод предпазва храната от въздействието на високите температури, които оказват влияние върху цвета, аромата, вкуса, теглото и усвояването на хранителния продукт.
Допълнително предимство е, че този метод позволява да се правят по-големи заготовки при по-стриктно спазване на изискванията за безопасност по време на целия процес на приготвяне и съхраняване на продукта.
Как работи?
3-те прости стъпки на СУ ВИД готвене:
1. Вакуумиране на храните в специални пликове/торбички/, сертифицирани като подходящи за готвене. 2. Потапяне на торбичката във водна баня, която е била доведена до определена температура на готвене. Нека храната се готви, но не по-малко от времето, определено в рецептата. По-дълго е общо взето добре, с изключение на деликатни храни, като например черен дроб и риба.
3. Извадете и сервирайте! Преди сервиране, различните видове меса, могат да се запекат за кратко в горещ тиган, на скара, или с кухненска горелка, за да се създаде обгорена повърхност и придаде карамелизиран вкус и цвят на ястието.
Храните приготвени по метода су вид притежават вкусове и текстури, които не могат да се дублират с помощта на който и да е друг традиционен метод на готвене. Но най-големите плюсове на метода са, че готвенето при ниска температура не разрушава и не отнема от полезните качества на храната, тя запазва и натуралния си вкус. Всички меса, които по принцип са жилави или сухи, стават невероятно крехки. Във вакуум се готвят често по-жилави меса, за да се разгради колагенът и да се превърне в желатин. „Су вид“ методът не позволява на продуктите да се обезводнят, изсушат или в някоя част да останат сурови. Има огромна разлика както визуално, така и вкусово при приготвянето на стека по традиционен начин и в су вид. Зеленчуците и плодовете, приготвени във вакуум на ниска температура, също запазват напълно вкуса и цвета си.
Готвенето су вид предлага много предимства:
– Естественият аромат и сокове се запазват в храната, докато тя е в торбичка за готвене, в резултат на което се получават несравними аромати и текстури. Ще кажем сбогом да изсъхналата пържола завинаги.
– Последователни и точни резултати. Прецизният контрол на температурата с точност до 0.1 градус гарантира всеки път еднакво перфектно приготвена храна.
-Храната се сготвя равномерно. Няма начин да е по-сурова от едната страна, отколкото от другата, или да е суха на едно място, а на друго – сурова.
–Намаляване на загубите на масата от 15% до 35% .
–Икономия на електроенергия от 20% до28%.
–Позволява по-добро управление на процесите в кухнята и икономия на време на персонала.
-Можете да готви почти всичко су вид, от месо, морски дарове, птиче месо и яйца, до зеленчуци, десерти, кисело мляко, и дори се правят коктейли със сиропи и ликьори.
-Су вид готвенето придава по-наситен вкус на храната.
–Благодарение на нискотемпературното готвене клетъчната мембрана остава цяла и затова месото остава сочно.
-Вакуумната опаковка съхранява всички сокове и аромати, които биха изтекли при традиционното готвене.
–Зеленчуците, които се обработват с този метод, запазват своя цват и хрупкавата си текстура, такъв е примера с аспержите.
– Предотвратява развитието на микроорганизми и позволява продуктът да се съхранява по-дълго време.
За разлика от су вид метода, при конвенционално готвене с висока температура, като печене във фурна или скара, храната е изложена на нива на топлина, които са много по-високи от желаната вътрешна температура за готвене на месото и трябва да се отстрани от високата температура, преди да се достигне желаната степен на приготвяне. Ако храната се свали от котлона твърде късно, тя се пресготвя, а ако се сваля твърде рано, тя е недопечена.
От кулинарна гледна точка изключването на въздуха е второстепенно, но това има практическо значение. Позволява приготвената храна да се съхранява, все още запечатана и охладена, за значително време, което е особено полезно за кетъринг индустрията и изключва кислорода от храната, която изисква продължително готвене и е податлива на окисляване, напр. мазнините върху месото, които може да гранясат при продължително излагане на въздух. Освен това се подобрява преноса на топлина между водната баня и храната, без топлоизолационните свойства на задържания въздух в торбата.

Су вид – какво представлява този метод за готвене?

 

Су вид наричаме метод, който се използва за готвене на различни хранителни продукти под вакуум. Този метод се използва широко за месо и се отличава с готвене при ниска температура за продължително време. Приготвянето на продуктите във вакуумирани торбички, което е основата на метода су вид, спомага за запазването на микроелементите им.

Вижте повече: Съхраняват се и базови характеристики на продукта, като например вкус, аромат, цвят и т.н. В следващите редове ще научите кои са конкретните стъпки на су вид готвенето, както и какви допълнителни преимущества носи за храната, която консумирате. 

Су вид готвене – кои са конкретните стъпки?

 

Три са конкретните стъпки, които трябва да се следват при су вид готвене. Ето точно кои са те:

 

Су вид 1 - големи преимущества
Су вид за перфектно приготвяне на храната
  1. Стъпки при су вид готвене: Вакуумиране на храните в специални торбички – първата стъпка от су вид готвенето е избраните храни да се вакуумират в специални торбички или пликове. Важно е да се отбележи, че за целта трябва да се използват само и единствено торбички, които са сертифицирани като подходящи за готвене.
  2. Стъпки при су вид готвене: Потапяне на торбичките във водна баня – същинското су вид готвене започва с потапянето на торбичките (с хранителните продукти вътре) във водна баня, като предварително водата трябва да е била доведена до нужната температура за готвене. При тези условия храната се готви, като в никакъв случай не бива да се скъсява предвиденото време за готвене. Дори е по-добре да се готви по-дълго, освен ако не става въпрос за деликатни продукти като риба и черен дроб.
  3. Стъпки при су вид готвене: Изваждане и шоково охлаждане – съвсем естествено су вид готвенето завършва с изваждане на приготвената храна, шоково охлаждане, пакетиране и доставяне до клиента. Преди да се сервират, месата, които са приготвени по този метод, е възможно да се запекат за кратък период от време на скара или пък в горещ тиган. Това се прави, ако човек желае ястие с обгорена повърхност и карамелизиран цвят, но по принцип и без подобно запичане приготвените по метода су вид меса са си готови за консумация.

 

 Су вид готвене – какви допълнителни преимущества носи?   

 

Освен споменатите дотук преимущества, а именно запазване на вкуса, аромата и микроелементите на храните, су вид готвенето носи и редица допълнителни преимущества. Вижте какво имаме предвид:     

Су вид 2 - голямо разнообразие от храни
Су вид за първокласни месни продукти
  • преимущества на су вид готвене: перфектно приготвяне на храната – су вид методът гарантира наистина перфектно приготвяне на храната. При него храната се готви равномерно, а контролът над градусите е максимално прецизен. Няма как например месо, приготвено по метода су вид, да е по-сурово или по-сухо от едната си страна или пък в определена зона.
  • преимущества на су вид готвене: редуциране загубите на маса – при традиционното приготвяне на месо значителна част от неговата маса се стопява. Съответно крайният продукт, който достига до клиента за консумиране, е доста по-малък откъм маса. Су вид готвенето предотвратява това, като редуцира загубите на маса от 15 до 35%.
  • преимущества на су вид готвене: икономии на електроенергия – освен редуциране загубите на маса на хранителните продукти, су вид готвенето позволява да се постигнат и значителни икономии на електроенергия. Тези икономии, в зависимост от спецификата на приготвяните продукти, могат да бъдат от 20% до 28%.
  • преимущества на су вид готвене: по-дълго съхранение – су вид методът е предназначен също така да предотврати развитието на микроорганизми. Това гарантира, че приготвените продукти ще запазят първоначалните си характеристики и ще останат годни за консумиране за по-дълъг период от време. Последеното е особено полезно за кетъринг индустрията, както и за търговците, които осъществяват доставки на готови за консумация продукти до своите клиенти.  
  • преимущества на су вид готвене: запазване на сочността – вакуумните торбички, които се използват при приготвянето на храната по су вид метода, гарантират, че няма да се стигне до изтичане на соковете от съответните продукти. Например месото, което се подложи на су вид готвене, ще остане значително по-сочно и приятно за консумиране.
  • преимущества на су вид готвене: подходящо за голямо разнообразие от храни – су вид методът е подходящ за приготвяне на голямо разнообразие от храни. Започвайки от месо и морски дарове, преминавайки през зеленчуци и стигайки до кисело мляко и различни десерти.

 

Приготвени по су вид метода месни продукти – защо да се доверите на онлайн магазин Meat Sous Vide?  

 

Су вид 3 - отлично качество на храните
Су вид за перфектно приготвяне на храната

Meat Sous Vide е онлайн магазин за месо, създаден през 2021 година от ценители на качествената храна и добрия вкус. Нашата цел е да предоставим на клиентите си първокласни месни продукти, които да се отличават със запазени микроелементи, с отличен вкус, аромат, както и с максимално дълга трайност. По-надолу ще изведем няколко основателни причини да се доверите именно на нас:

Су вид месни продукти от онлайн магазин Meat Sous Vide: Високо качество - ние от Meat Sous Vide работим само и единствено с доказани производители, които не правят никакви компромиси с качеството на своето месо и не използват никакви антибиотици и стимулатори на растежа. За да гарантираме, че въпросното месо ще запази отличното си състояние и своите микроелементи, винаги го приготвяме по метода су вид.

Су вид месни продукти от онлайн магазин Meat Sous Vide: Богат избор - при нас ще намерите достатъчно богат избор от месни продукти, приготвени по метода су вид. В това число продукти от свинско, пилешко и телешко месо. Няма значение дали си търсите ребра, врат, джолан или крила – онлайн магазин Meat Sous Vide е точното място за вас.   

Су вид месни продукти от онлайн магазин Meat Sous Vide: Гъвкавост по отношение на предлаганите оферти - проявяваме максимална гъвкавост по отношение на предлаганите оферти за приготвено по метода су вид месо. Сред тези оферти има подходящи както за индивидуални клиенти, така и за кетъринг фирми, кулинарни магазини, хотели и ресторанти.

Су вид 4 - за по-сочно месо
Су вид за сочни ястия

Су вид месни продукти от онлайн магазин Meat Sous Vide: Бързи доставки - доставките на приготвеното от екипа на онлайн магазин Meat Sous Vide су вид месо се извършват във възможно най-кратки срокове, при това на територията на цялата страна. Можете да бъдете сигурни, че ще ви доставим желаните месни продукти навреме и ще ги използвате по планираното предназначение.

Су вид – какво представлява този метод за готвене

Су вид готвене – кои са конкретните стъпки?

Су вид готвене – какви допълнителни преимущества носи?

Приготвени по су вид метода месни продукти – защо да се доверите на онлайн магазин Meat Sous Vide?

Сравнение на продукти
Нашият онлайн магазин използва така наречените „Бисквитки“ Научете повече за нашата политика за поверителност и нашата политика за Бисквитки